Site blog

Eugen Terteleac, președinte Asociația Românilor din Italia a comentat duminică, în emisiunea „Drumurile noastre”,  motivul pentru care românii nu se întorc încă în număr mare din străinătate în țară. Potrivit acestuia este vorba despre lipsa de încredere în economia românească și în instituțiile statului:

Criză a forței de muncă în România

„E o chestiune de încredere. Compatrioții noștri români din străinătate și-au pierdut oarecum încrederea în economia românească și în instituțiile statului român pentru că de-a lungul timpului nu a fost livrat nimic către aceștia, nicio ofertă pentru a se întoarce acasă. Din acest motiv, Asociația Românilor din Italia împreună cu Camera de Comerț a României și cu Patronatul în Construcții lansează acest proeict generos de interes general pentru românii din străinătate. A fost lansat parțial în dezbatere publică, un chestionar către companiile, firmele din România. Încercăm să înțelegem nevoile acestora pentru a le veni în întâmpinare cu oferte de angajare concregă. Urmează ca la sfârșitul anului să lansăm definitiv proiectul, dar nu mai devreme de a avea toate aceste date pentru a le centraliza și pentru a furniza conaționalilor noștri niște oferte de muncă palpabile, să îi direcționăm acolo unde ei vor să se reîntoarcă. Majoritatea dintre aceștia vor să se întoarcă cât mai aproape de locurile natale, de unde au plecat”.


Eugen Terteleac a mai spus că salariile au crescut în România în anumite sectoare la un nivel similar cu cele din străinătate. Asta în timp ce salariile au stagnat în statele occidentale dar nivelul de trai a crescut: „Clar că aceștia își recapătă oarecum demnitatea, nu mai sunt migranți în străinătate. Salariile din România sunt în creștere. Deja putem să le comparăm în anumite domenii de activitate cu cele occidentale, în construcții în special. Dar sunt și alte sectoare care sunt în criză: transport, șoferii lipsesc foarte mult în România și sunt căutați mai peste tot. Pentru românii care vor să se întoarcă acasa va fi o perioadă bună pentru asta. România este totul un șantier, multe proiecte de infrastrucută dar și în zona privată există o criză a forței de muncă”.

Modificat: marți, 21 noiembrie 2023, 08:58

Oricine de pe acest site
 

După 21 de ani de Italia, s-au întors în țară.


Totul a pornit de la Ilie Scurtu (60 de ani), care se plimba într-o zi pe lângă casa pe care a construit-o împreună cu soția sa, Victorița, în ultimii trei ani. Au investit toți banii strânși în străinătate pe o bucată de pământ primită de la socri, situată între Sângeorz-Băi și Maieru, unde au construit o casă în stil tradițional, dar cu facilități moderne, scrie timponline.ro.


Un grup de motocicliști nemți s-au oprit să îl întrebe pe Ilie unde ar putea mânca, iar aceasta a fost scânteia care i-a dat ideea să devină gazdă pentru turiștii străini, având în vedere experiența sa în străinătate și abilitatea de a vorbi două limbi.
„Imediat după Revoluție, am plecat în Germania, iar apoi am petrecut 21 de ani în Italia împreună cu soția mea. Am lucrat ca agent de pază în industria turismului, iar soția mea și-a găsit un loc în același domeniu. Ne-am hotărât să ne întoarcem acasă, pentru că este mai bine să trăim în mijlocul propriului popor. Am moștenit terenul de la socri și am decis să dezvoltăm o afacere de familie.”

Citește întreaga știre AICI



Oricine
 

Pentru 9 din 10 români din diaspora este important să rămână conectaţi cu România prin conţinut media din ţară/în limba română iar peste 70% dintre ei urmăresc conţinut românesc frecvent (de cel puţin 2-3 ori pe săptămână), arată un studiu realizat de Google cu privire la modul în care românii din diaspora folosesc tehnologia pentru a rămâne conectaţi cu ţara.

Potrivit studiului, românii din diaspora ascultă muzică românească (57%), stau pe reţele de socializare (56%), urmăresc canale TV din România - pe cablu sau pe platforme online (53%), citesc publicaţiile online din România (51%) sau ascultă radiouri româneşti (26%). YouTube este una dintre platformele de conţinut video cele mai utilizate de românii din diaspora pentru a urmări conţinut în limba română. Aproape 90% dintre respondenţii studiului spun că se uită cel puţin o dată pe săptămână la video-uri în limba română pe YouTube.

Citește întreaga știre AICI


Oricine
 

“Gândiți-vă să vă întoarceți în țară, pentru că România, din punct de vedere strategic va fi o placă turnantă pentru dezvoltarea Orientului Apropiat, așa cum era în secolele 18-19”.

Este apelul făcut de istoricul britanic Dennis Deletant, profesor de Studii Românești la University College din Londra, către tinerii din România care se află la studii sau la muncă în străinătate.

Deletant, care de anul trecut are și cetățenie română, este un bun cunoscător al realităților politico-economice din Europa de Est și mai ales din România, țară pe care a vizitat-o pentru prima oară în 1965.  

Într-un interviu acordat pentru știrileprotv.ro, Deletant a explicat că exodul creierelor din România, după aderarea la UE, nu este ceva singular la nivelul Uniunii.

Citește întreaga știre AICI


Oricine
 

Portalul rounit.org este un ecositem online inovatoar, dedicat promovării unității, colaborării și dezvoltării durabile a comunităților românești.

Portalul își propune să conecteze cetățenii, organizațiile neguvernamentale, autoritățile locale și mediul de afaceri în vederea îmbunătățirii calității vieții și a creșterii economice.

Portalul ROUNIT este un ecosistem online care înglobează și reunește comunitățile de români de pretutindeni, fie că sunt comunități antreprenoriale, de business, persoane sau persoane fizice. Scopul principal ROUNIT este să repatrieze capitalul românesc din străinătate și totodată să întărească sentimentul de patriotism economic și implicarea românilor, oamenilor de afaceri, profesioniștilor, cercetătorilor, oamenilor de știință, etc. în relansarea economică ca putere economică în curs de dezvoltare a României.

Modificat: marți, 8 august 2023, 15:22

Oricine