Blog entry by Echipa ROUNIT

Eugen Terteleac, președinte Asociația Românilor din Italia a comentat duminică, în emisiunea „Drumurile noastre”,  motivul pentru care românii nu se întorc încă în număr mare din străinătate în țară. Potrivit acestuia este vorba despre lipsa de încredere în economia românească și în instituțiile statului:

Criză a forței de muncă în România

„E o chestiune de încredere. Compatrioții noștri români din străinătate și-au pierdut oarecum încrederea în economia românească și în instituțiile statului român pentru că de-a lungul timpului nu a fost livrat nimic către aceștia, nicio ofertă pentru a se întoarce acasă. Din acest motiv, Asociația Românilor din Italia împreună cu Camera de Comerț a României și cu Patronatul în Construcții lansează acest proeict generos de interes general pentru românii din străinătate. A fost lansat parțial în dezbatere publică, un chestionar către companiile, firmele din România. Încercăm să înțelegem nevoile acestora pentru a le veni în întâmpinare cu oferte de angajare concregă. Urmează ca la sfârșitul anului să lansăm definitiv proiectul, dar nu mai devreme de a avea toate aceste date pentru a le centraliza și pentru a furniza conaționalilor noștri niște oferte de muncă palpabile, să îi direcționăm acolo unde ei vor să se reîntoarcă. Majoritatea dintre aceștia vor să se întoarcă cât mai aproape de locurile natale, de unde au plecat”.


Eugen Terteleac a mai spus că salariile au crescut în România în anumite sectoare la un nivel similar cu cele din străinătate. Asta în timp ce salariile au stagnat în statele occidentale dar nivelul de trai a crescut: „Clar că aceștia își recapătă oarecum demnitatea, nu mai sunt migranți în străinătate. Salariile din România sunt în creștere. Deja putem să le comparăm în anumite domenii de activitate cu cele occidentale, în construcții în special. Dar sunt și alte sectoare care sunt în criză: transport, șoferii lipsesc foarte mult în România și sunt căutați mai peste tot. Pentru românii care vor să se întoarcă acasa va fi o perioadă bună pentru asta. România este totul un șantier, multe proiecte de infrastrucută dar și în zona privată există o criză a forței de muncă”.

Modified: Tuesday, 21 November 2023, 8:58 AM

Anyone on this site